20. velj 2014.

SVJETSKI DAN SOCIJALNE PRAVDE!


Svjetski dan socijalne pravde obilježava se 20. februra  nakon što su tu odluku jednoglasno podržale 192 članice Ujedinjenih naroda na Općoj skupštini u novembru 2007. Opća skupština prepoznala je potrebu ujedinjavanja snaga međunarodne zajednice za iskorjenjivanje siromaštva, kako bi porasla zaposlenost i dostojanstvo rada, jednake mogućnosti i pristup blagostanju i pravdi za sve muškarce i žene, stoji u priopćenju iz Ureda pučke pravobaniteljice.
“Svrha obilježavanja Svjetskog dana socijalne pravde jest preuzimanje odgovornosti za ostvarenje “društva za sve“, a plan aktivnosti za promociju socijalne pravde treba se ostvarivati na nacionalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini i uključivati promicanje jednakosti u plaćama, dostupnosti sredstava i istih mogućnosti.”
Međunarodna organizacija rada je u lipnju 2008. godine usvojila Deklaraciju o socijalnoj pravdi za pravednu globalizaciju. “Deklaracija stavlja punu i produktivnu zaposlenost i dostojanstven rad u središte gospodarskih i socijalnih prilika te afirmira četiri strateška cilja: promicanje zaposlenosti stvaranjem održivog institucionalnog i gospodarskog okružja, razvoj i jačanje mjera socijalne zaštite, promoviranje socijalnog dijaloga i tripartizma, poštivanje temeljnih načela i prava na rad,” kaže se u priopćenju.
Socijalna prava su danas ugrožena, objektivnim utjecajem ekonomske krize, ali i posljedicama reformskih procesa pri kojima su na udaru štednje javni sektor i razina pružanja javnih usluga, upravo onih koje su zadaća socijalne države. “Beskućnicima se treba osigurati bolja socijalna integracija, a starijim i nemoćnim osobama bolja socijalna zaštita, koja između ostalog uključuje i dostupnost potpore u vlastitom domu, putem raznih socijalnih usluga.

Nema komentara:

Objavi komentar