21. velj 2013.

20. februar, Svjetski dan socijalne pravde.

“Socijalna pravda je više od etičkog imperativa, to je temelj za nacionalnu stabilnost i globalni napredak. Jednake mogućnosti, solidarnost i poštivanje ljudskih prava – bitne su odrednice za ostvarenje punih proizvodnih potencijala naroda i ljudi…“


Svjetski dan socijalne pravde (World Day of Social Justice) obilježava se 20. februara, nakon jednoglasnog odobrenja članica Ujedinjenih naroda donesenog na Generalnoj skupštini u novembru 2007. godine, Skupština UN-a prepoznala je “potrebu ujedinjavanja snaga međunarodne zajednice zaiskorjenjivanje siromaštva, kako bi porasla zaposlenost i dostojanstvo rada, jednaka mogućnost i pristup blagostanju i pravdi za sve muškarce i žene.”
Međunarodna je organizacija rada (MOR) u junu 2008. godine u Ženevi usvojila Deklaraciju MOR-a o socijalnoj pravdi za pravednu globalizaciju. Deklaracija stavlja punu i produktivnu zaposlenost i dostojanstven rad u središte pivrednih  i socijalnih prilika, te afirmira četiri strateška cilja MOR-a:
  • promovisanje zaposlenosti stvaranjem održivog institucionalnog i privrednog okruženja,
  • razvoj i jačanje mjera socijalne zaštite,
  • promovisanje socijalnog dijaloga i tripartizma,
  • poštivanje temeljnih načela i prava na rad.


Svrha obilježavanja Svjetskog dana socijalne pravde je preuzimanje odgovornosti za stvarenje “društva za sve”, kako je zabilježeno u rezoluciji kojom se uspostavlja Svjetski dan socijalne pravde. Plan aktivnosti za promociju socijalne pravde treba se ostvarivati na nacionalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini. Također, treba promicati jednakosti u plaćama, dostupnosti sredstava i iste mogućnosti između osobe i osobe, muškarca i žene.
MDD Merhamet Bosanska Dubica shodno svojim mogućnosti pomaže i bori protiv siromaštva kroz projekat "Narodna kuhinja-Život" gdje svaki dan priprema jedan topli obrok za preko 60 lica iz socijalne potrebe, te povremenim podjelama prehrabenih artikala , higijenski paketa za stare i iznemogle osobe bez obzira na vjersku , nacionalnalu i svaku drugu pripadnost. 

Nema komentara:

Objavi komentar