10. stu 2012.

Okrugli sto na temu "Samozapošljavanje i radno angažovanje Roma"

Organizovanjem okruglog stola juče je završen petomjesečni projekat udruženja Roma iz Prijedora i Bosanske  Dubice pod nazivom "Samozapošljavanje i radno angažovanje Roma i lobiranje za lokalne izbore".
U radu ovog skupa učestvovao je Ramo Salešević , sekretar saveza Roma RS i koordinator projekta, Mile Zlojutro načelnik opštine, Branko Arnaut, direktor Centra za socijalni rad , Spomenka Petrović, organizator poslova Biroa za zapošljavanje,  Jasmin Spahić predsjednik MDD Merhamet Bosanska Dubica  kao i drugi gosti.
 
 
 
«Ovaj projekat je finansirao Fond za otvoreno društvo BiH sa 9.900 marka, odradili smo 12 radionica, po šest u Bosanskoj  Dubici i Prijedoru, a učestvovalo je ukupno 150 Roma koji su se obučavali kako da dobiju sredstva za samozapošljavanje po akcionim planovima na nivou BiH», kazao je za našu Radio-televiziju Ramo Salešević.
 
«Radionice u okviru projekta su postigle svoj cilj, jer su naši korisnici edukovani na koji način mogu aplicirati na sredstva koja će se usmjeiti na zapošljavanje i samozapošljavanje Roma, te  upoznati sa strukturom vlasti, posebno radom Biroa za zapošljavanje», rekla je Nena Halilović, član Udruženja Roma Bosanska Dubica.
 
 
 
Dio ovog projekta bio je usmjeren na lobiranje za lokalne izbore , osnosno na edukaciju potrebe izlaska na izbore i glasanja za predstavika Roma, koji je u Bosanskoj  Dubici dao i konkretne rezultate, jer je za odbornika u skupštini opštine iz reda nacionalnih manjina izabran predstavnik Roma Muhamed Halilović.
 
I ovaj projekat je imao za cilj stvaranje povoljnijih uslova za samozapošljavanje Roma, stimulisanje poslodavaca za njihovo zapošljavanje, te ekonomska i socijalna integracija romske populacije na području opština Prijedor i Bosanske Dubica.
 
Na području opštine Prijedor živi oko 700 Roma, od kojih je samo pet zaposleno, dok su u Bosanskoj Dubici od 70 Roma zaposlena tek dva.

Nema komentara:

Objavi komentar