9. pro 2014.

I DALJE ŽIVOT TEŽAK.

Nakon Drugog svjetskog rata narodne kuhinje u BiH su trajale do 1952. godine, znači oko sedam godina poslije rata. Danas, za razliku od tog perioda, 22 godine nakon zadnjeg rata takve kuhinje su još aktivne.


Jedna od pojava koja još uvijek djelimično asocira na ratni period jesu takozvane narodne kuhinje. Stariji ljudi, izmučenih izraza lica, među kojima i mnogi invalidi, koji stoje u redovima da bi dobili nešto dnevnog obroka kojeg nisu u mogućnosti sebi priuštiti iz brojnih razloga, spada u normalne pojave danas.

Svugdje, ali  ne i u BiH. 20 godina nakon rata, nema naznaka da bi se kuhinje mogle uskoro ukinuti. Svi bi danas željeli da ljudi mogu živjeti i preživjeti bez pomoći narodne kuhinje, ali današnje stanje poredi sa onim neposredno nakon Drugog svjetskog rata. Za podsjećanje, narodne kuhinje su ukinute 1952. godine, znači oko sedam godina poslije onog rata. 

Atmosfera pred narodnom kuhinjom je uglavnom mučna kada traju isporuke obroka za korisnike kuhinje...




1 komentar:

  1. Eh onda je bio TITO pa se pocelo raditi i zaposljavati,a ovo ce trajati dokgod su ovi na vlasti ovo je njima rezervat za glasove podaj saku rize i mir u kuci.Jadnoje ovo sve po cijeloj Bosni i u Sarajevu redovi uglednih ljudii stoje cekaju jer nemaju sredstava za zivot neka guzonje dobro zive i idu na doceke jer (to je nasa pamet).

    OdgovoriIzbriši