31. svi 2014.

Uručena Murasela novom Banjalučkom muftiji!

U četvrtak 29. maja, 2014. godine, u Banjoj Luci, u Ferhat-pašinom mesdžidu je izvršena svečana inauguracija i primopredaja dužnosti muftije banjalučkog, dodjelom Murasele od strane reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića, novoimenovanom muftiji banjalučkom dr. Osmanu ef. Kozliću, ovom čini prisustvovao je i predsjednik MDD Merhamet-a Bosanska Dubica Spahić Jasmin. 
Na svečanosti dodjele Murasele, pročitane su biografije muftija, gdje je istaknuto da je za mandatni period muftije Edhema ef. Čamdžića  (1999- 2014.) na Muftijstvu banjalučkom gdje nije bilo gotovo ništa, izgrađeno  108 džamija, 60 imamskih stanova, 58 gasulhana, 23 šehidska turbeta, formirano je 68 džemata u 10 medžlisa, gdje radi 58 stalno uposlenih imama.
U svome obraćanju muftija Čamdžić je, uz zahvalu na dosadašnjoj podršci,  naglasio potrebu očuvanja jedinstva Islamske zajednice na čelu sa Reisu-l-ulemom.
Muftija dr. Kozlić se zahvalio Reisu-l-ulemi na ukazanom povjerenju i imenovanju na dužnosti muftije banjalučkog, kao i muftiji Čamdžiću, koji je u svome mandatnome periodu dosta učinio za Muftijstvo banjalučko.


Reisu-l-ulema se u svojoj besjedi zahvalio muftiji Čamdžiću na do sada odgovorno i savjesno obavljenoj dužnosti muftije banjalučkog, što muslimani kako u domovini, tako i van domovine ne smiju nikada zaboraviti. Muftiji dr. Kozliću je zaželio uspješno obavljanje dužnosti muftije banjalučkoga.
Po završetku svečanosti inauguracije prisutni su čestitali novoimenovanom muftiji.
Reisu-l-ulema je nakon završene svečanosti u pratnji muftije dr. Kozlića, glavnog imama MIZ Banja Luka i predsjednika MIZ Banja Luka, obišao Ferhadija džamiju.

Nema komentara:

Objavi komentar