10. ožu 2014.

ZBOG NEISPUNJAVANJA OBAVEZA VLADE RS !.Da li će korisnici javnih kuhinja u RS-u ostati bez obroka?



Dobrotvorna društva Merhamet u RS-u ovih dana se suočavaju sa krizom nedostatka finansijskih sredstava i mogućeg zatvoranja javnih kuhinja koje egzistiraju na području Banja Luke, Dubice i Novog Grada. 

Prema riječima Jasmina Spahića, direktora MDD Merhameta Dubica, bošnjački zastupnici u Narodnoj skupštini RS-a, uspjeli su izlobirati sredstva u iznosu od 200.000 KM za rad Narodnih kuhinja, ali kada je došlo do realizacije, Vlada RS je uplatila svega 39.000 KM što nije dovoljno za rad javnih kuhinja.

- Vlada ne bi smjela uskraćivati sredstva organizacijama koje se direktno bave sociljanim slučajevima, to je nedopustivo. Svaki dan u Merhametovim kuhinjama se hrani preko 700 stotina ljudi, to nije mala brojka da bi se na ovakav način odnosili prema Merhametu. Mi nećemo snositi odgovornost kada ti ljudi budu došli pred Opštinu ili Vladu? Gladna usta ne razmišljju šta da učine - istakao je Spahić.

Iz Merhameta upućuju poziv premijerki Cvijanović da što prije iznađe rješenje za Merhamet i spriječi zatvaranje narodnih kuhinja, čime bi se više od 700 korisnika suočila sa gubitkom obroka dnevno.

IZVOR AVAZ.BA

Nema komentara:

Objavi komentar