30. svi 2013.

Bosna i Hercegovina među 25 najjadnijih zemalja svijeta

Zamislite zemlju u kojoj je nezaposlenost 95 posto, a inflacija prelazi 8 posto. Tako se živi u Zimbabveu, zemlji koja drži neslavno čelo ljestvice na kojoj se niko ne želi naći. Međutim, naša zemlja našla se na ovoj listi…
Business Insider izračunao je indeks jada za 197 i država i teritorija i odabrao 25 onih koji su dotaknuli dno. Inače, indeks jada dobiva se zbrajanjem stope nezaposlenosti i stope inflacije indeksa potrošačkih cijena (CPI). Podatke o nezaposlenosti i inflaciji, navode, uzeli su iz CIA-ine baze podataka World Factbook, koji su posljednji put obnovljeni sredinom februara.

Na ljestvici najjadnijih zemalja još su i Kenija, Senegal, Afganistan, Haiti, ali i Bosna i Hercegovina, koja se nalazi na 20. mjestu s indeksom od 45,5 posto. Na posljednjem 25. mjestu je Mali, s indeksom od 36,5 posto.

MDD Merhamet Bosanska Dubica čini sve da olakša položaj ljudi koji žive ispod linije siromaštva, jer Država ništa ne čini u poboljšanju boljeg standarda građana. Narodna kuhinja "Život" koja djeluje u sklopu MDD Merhamet-a Bosanska Dubica shodno svojim mogućnostima priprema jedan topli obrok za preko 60 lica koja su u veoma teškom ekonomskom položaju. Zahvaljući dobrim ljudima preživljavamo dan za danom. 

Pomozimo da ne bude GLADNI!

Nema komentara:

Objavi komentar