14. ruj 2011.

Istorija MDD "Merhamet-a" u BIH.

  MDD "MERHAMET" BIH

Images Muslimansko dobrotvorno društvo MERHAMET,u Sarajevu, osnovano 1913.> godine, djelovalo je u kontinuitetu od osnivanja do zabrane u septembru 1946.> godine. «Merhamet» je, u novim društvenim uvjetima, nakon slobodnih izbora 1990. godine obnovio svoju djelatnost danom održavanja Obnavljajuće skupštine u Sarajevu, 02. februara 1991. godine. Jedan od osnivača MDD «Merhamet» je Avdaga Kulović, ugledni sarajevski trgovac. «Merhametova» djelatnost, započeta neposredno pred Prvi svjetski rat, u cijelom međuratnom razdoblju dijeli sudbinu institucije vakufa, kao činitelja u kojem je najvjerodostojnije ispoljavao položaj bošnjačkog naroda tokom njegove povijesti. Atmosfera u kojoj je formirano ovo društvo najavljivala je kasniji tok događaja koji će presudno utjecati na nacionalno-ekonomski status bošnjačkog naroda. Nedugo nakon osnivanja i izbora Upravnog odbora na čelu sa dr. Mehmedom Spahom, obavljenih priprema i angažiranja najuglednijih dostojanstvenika i intelektualaca u svrhu propagiranja dobrotvornih akcija među Bošnjacima, uslijedio je Prvi svjetski rat. U ovom vremenskom razdoblju izuzetno značajnu ulogu imao je reis-ul-ulema h. Mehmed Džemaludin ef. Čaušević, prvi predsjednik i prvi pokrovitelj ovog dobrotvornog društva.
«Merhamet» ima osobit značaj na povijesnom prostoru BiH zbog društveno-idejnih, kulturnih, političkih i ekonomskih promjena, koje su uslijedile nakon Prvog svjetskog rata. Potreba za djelovanjem «Merhameta» iskazivana je i u poslijeratnom periodu. Njegove aktivnosti trajale su do zabrane 1946. godine, kada je socijalistička Jugoslavija, kao unitarna država totalitarnog tipa, presjekla i ovaj vid ljudske solidarnosti socijalno-humanistièkog djelovanja.
Početkom agresije na BiH, obnovljeni «Merhamet» suočio se sa istovjetnim problemima,Images jer je bošnjaèki narod i ratne 1992, kao i 1941., bio izložen masovnim progonima i ubijanjima. U takvim prilikama ovo društvo preuzelo je brojne humanitarne aktivnosti, osnovalo podružnice u mnogim zemljama svijeta, razvilo značajnu saradnju sa humanitarnim organizacijama islamskih i drugih zemalja. Mnogo je vode proteklo i mnogo dobrih djela učinjeno, a ništa nije palo u zaborav, jer za čovjekom dobra djela ostaju, kao svijetao, neizbrisiv trag i smisao njegovog opstojanja na ovom i njegove nade na budućem svijetu.
Od one davne namjere, blagodarnog nijjeta, da se drugome pomogne, iskazanog u Pravilima društva «Merhamet», do danas, Društvo je doživjelo niz dragocjenih transformacija.Danas ono predstavlja jedno savremeno organizirano dobrotvorno društvo koje bogatom, cjelovitom sadržinom i strukturom svoje djelatnosti obuhvata mnoge esencijalne komponente života Bošnjaka. To ga čini dragocjenim, a njegovu djelatnost blagorodnom.
Od 1913. do danas, «Merhamet», je sa bošnjačkim narodom preživio dva svjetska rata,agresiju na Bosnu i Hercegovinu, prošao brojne «Scile i Haribde», egzoduse, tragedije, izgnanstva, da bi se ponovo 1991. godine, obnovivši rad i dijeleći sudbinu svoga naroda, našao u vremenu novih prelomnica bosansko-hercegovačkih ponornica. Uvijek na početku, ali i sa onima zbog kojih je počeo svoju aktivnost. Svoje djelovanje društvo nastoji ostvariti na temeljima civilizacijskih, humanitarnih i načela islamske teorije i prakse

Nema komentara:

Objavi komentar